Chłodnik z melona

Chłodnik z melona
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

  • pół melona (żółty Galia)
  • pół papryki jasnożółtej
  • 1 średni ogórek gruntowy
  • pół zielonej papryczki
  • kawałek imbiru o grubości 2 cm
  • 1 mała cebulka dymka (biała część)
  • pół szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sałatka owocowa:
Dodatki:
  • orzeszki pinii
  • pistacje
  • kilka plastrów szynki długo dojrzewającej „prsut” lub prosciutto

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chłodnik: połówkę melona pokrój w kostkę. Pół oczyszczonej z ziaren papryki pokrój w kostkę. Ogórka obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki i wytnij pestki.
Pół zielonej oczyszczonej papryczki posiekaj na drobne kawałki.
Małą cebulkę dymkę pokrój na cztery części.
Przełóż wszystkie warzywa do miski. Dodaj starty imbir, pół szklanki wody, sok z cytryny. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Przed podaniem polej całość kilkoma kroplami oliwy z oliwek i dodaj posiekaną miętę do dekoracji.

Sałatka owocowa: melona, paprykę i ogórka pokrój w kosteczkę. Plastry imbiru pokrój w cieniutkie słupki. Dymkę pokrój na ukos w cienkie plastry.

Serwuj chłodnik z dodatkami: orzeszkami pinii, pistacjami, kilkoma plastrami szynki długo dojrzewającej oraz z sałatką owocową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA