Chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą, zapiekanymi jajkami, smażonymi pieczarkami i aromatyczną soczewicą

Chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą, zapiekanymi jajkami, smażonymi pieczarkami i aromatyczną soczewicą
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:



Chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą:
20 dag brązowego cukru
400 ml octu z jabłkowego cydru
litr wody
3 liście laurowe
łyżka całych ziaren czarnego pieprzu
5 ząbków czosnku
łyżeczka soli
70 dag brzuszka wieprzowego, pokrojonego w kostkę wielkości 2,5 cm

Zapiekane jajka:
łyżka oleju
mała, pokrojona w cienkie plasterki szalotka
8 świeżych jaj o temperaturze pokojowej
pomidor śliwkowy, bez nasion, pokrojony w drobną kostkę
łyżka masła
80 ml 35% śmietanki
sól
pieprz
pół pęczka drobno pokrojonego szczypiorku
4 kromki chleba tostowego

Smażone pieczarki:
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki masła
rozgnieciony ząbek czosnku
3 łyżki grubo posiekanych liści tymianku
45 dag pokrojonych w ćwiartki pieczarek crimini
80 ml octu balsamicznego
sól
pieprz

Aromatyczna soczewica:
450 gram suszonej zielonej soczewicy, opłukanej i odsączonej
0,75 l wody
2 rozgniecione szalotki
3 rozgniecione ząbki czosnku
5 gałązek tymianku
3 liście laurowe
smażone pieczarki
2 pokrojone w kostkę, dojrzałe pomidory
¼ drobno posiekanego pęczka szczypiorku
chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą
sól
pieprz


Chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą:
1. Żeby przygotować marynatę, włożyć wszystkie składniki – poza wieprzowym brzuszkiem, do garnka, zagotować. Potem zmniejszyć temperaturę, by płyn delikatnie bulgotał.
2. Włożyć brzuszek wieprzowy do garnka z zimną, posoloną wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, potem zmniejszyć temperaturę, żeby woda lekko bulgotała i gotować przez mniej więcej 10 minut.
3. Odcedzić i przepłukać wieprzowy brzuszek.
4. Włożyć kawałki brzuszka do marynaty i gotować na małym ogniu prze 30 – 45 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
6. Wyjąć brzuszek z marynaty i osuszyć.
7. Na średnio rozgrzanej żeliwnej patelni przypiec kawałki brzuszka, doprawić solą, pieprzem i włożyć do piekarnika.
8. Co jakiś czas zajrzeć do piekarnika, przewrócić mięso, żeby było chrupkie ze wszystkich stron. Potem wyjąć z piekarnika.
9. Przelać 0,5 litra marynaty na małą patelnię i zredukować o 2/3 objętości, aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
10. Wlać polewę do miski i obtoczyć w niej chrupkie kawałki brzuszka.

Zapiekane jajka:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Preheat oven to 350F.
2. Podzielić olej i szalotki na 4 równe porcje i włożyć do małych, żaroodpornych naczynek.
3. Do każdego naczynka wbić delikatnie 2 jajka.
4. Dodać porcję pomidorów, masła i śmietanki.
5. Doprawić solą, pieprzem i włożyć do piekarnika. Piec 8 – 10 minut, aż białka zetną się.
6. Wyjąć naczynka z piekarnika i posypać jajka szczypiorkiem. Podawać od razu, razem z tostami.

Smażone pieczarki:
1. Na średnio/mocno rozgrzanej patelni roztopić masło i rozgrzać olej.
2. Dodać pieczarki crimini, czosnek, tymianek. Smażyć, aż pieczarki zbrązowieją (mniej więcej 5 minut).
3. Dodać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Zamieszać i zdjąć z palnika.

Aromatyczna soczewica:
1. Włożyć wszystkie składniki do garnka, zagotować, przykryć i zmniejszyć ogień, żeby woda delikatnie bulgotała. Gotować, aż soczewica zmięknie.
2. Wyjąć liście laurowe, czosnek, szalotki i odstawić na bok. Odcedzić soczewicę i wsypać do dużej miski.
3. Z czosnku i szalotek zrobić pureé, dodać do soczewicy. Doprawić solą i pieprzem.
4. Dodać smażone pieczarki i pokrojone w kostkę pomidory. Zamieszać i posypać szczypiorkiem.

Podanie:
1. Na środku talerza nałożyć łyżką aromatyczną soczewicę i smażone pieczarki.
2. Wokół soczewicy ułożyć chrupiący brzuszek wieprzowy z polewą. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA