Turecka zupa pomidorowa

Turecka zupa pomidorowa
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • ok. 1,2 l wody lub lekkiego bulionu
  • sól
  • pieprz
  • starty ser do podania (na drobnych oczkach)
  • świeża mięta
  • szczypta cynamonu
do podania: ugotowany ryż

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozpuszczenia masła i przesmażenia na nim mąki, następnie dodajemy do zasmażki paprykę i koncentrat pomidorowy, mieszamy i wrzucamy pokrojone pomidory. Można je wcześniej obrać ze skórki, często też miksuje się je na pastę przed dodaniem do zasmażki.

Mieszamy całość, podsmażamy ok. 8-10 minut, następnie dodajemy cynamon, wlewamy bulion lub wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku i serwujemy posypaną startym serem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA