Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 4 średnie bakłażany
  • 2 duże cebula
  • 3 zielone chili lub 2 zielone papryki
  • 1 czerwona chili lub ½ czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 obrane ze skórki pomidory
  • ¼ szklanki oliwy plus ok. 3-4 łyżki do posmarowania bakłażanów
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki poszatkowanej naci pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • nać pietruszki do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, osuszamy i ścinamy skórkę, ale nie z całości bakłażana, a co ok. 2 cm, tak by część skorki pozostała, a część została ścięta wzdłuż. Następnie przekładamy warzywa do dużej miski, obsypujemy bakłażany solą (ok. 2 łyżek) i zalewamy wodą tak, by pokryła bakłażany. Odstawiamy na ok. 30 minut.

W tym czasie kroimy warzywa na farsz. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki, czosnek w plasterki, papryki w paski o grubości ok. 5 mm, a obrane pomidory w sporą kostkę.

Bakłażany osuszamy, nacieramy oliwą i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.

W szerokim rondlu rozgrzewamy ¼ szklanki oliwy z ¼ szklanki oleju, na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i podgrzewamy do czasu, aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i papryki. Przesmażamy chwilę, dodajemy cukier, sól i pieprz i mieszając podgrzewamy kolejne 3 minuty.

Dodajemy pomidory, zmniejszamy gaz, przykrywamy rondel i dusimy do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Pietruszkę szatkujemy i dodajemy do warzyw, krótko razem podgrzewamy i ściągamy z patelni.

Upieczone bakłażany odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym nacinamy tak, by powstały nam zgrabne kieszonki na farsz. Do rondla po smażeniu warzyw wrzucamy koncentrat pomidorowy i przesmażamy go, następnie dodajemy sól, pieprz i zalewamy całość gorącą wodą. Mieszamy, aż postawnie jednolity sos, lekko go odparowujemy i ściągamy z ognia.

Do naciętych kieszonek w bakłażanach wkładamy po 2-3 łyżki farszu warzywnego, skrapiamy całość sosem pomidorowym i wstawiamy ponownie do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Serwujemy na ciepło lub zimno, przybrane listkami pietruszki.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA