Sekerpare – ciasteczka z migdałami

Sekerpare – ciasteczka z migdałami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
20

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka semoliny
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 jajo i 1 białko
Syrop:
  • 3 szklanki wody
  • 3,5 szklanki cukru
  • sok z ¼ cytryny + skórka ścięta z niej
Do dekoracji:
  • 1 żółtko
  • migdały obrane ze skórki
  • zielone pistacje drobno pokrojone

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy, jak cukier się rozpuści gotujemy całość na małym gazie ok. 20 minut.

 

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dolewamy olej i miksujemy. Dolewamy rozbełtane żółtko z dwoma białkami (drugie żółtko zostawiamy do posmarowania ciastek), miksujemy jeszcze chwilę i dosypujemy suche składniki – mielone migdały, semolinę, proszek do pieczenia i 2 szklanki mąki oraz pastę z wanilii. Miksujemy i w razie potrzeby dosypujemy pozostałe ½ szklanki maki. Musimy uzyskać elastyczne, łatwe do sklejenia ciasto, które nie będzie się kleiło do dłoni.  

Z ciasta odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki i spłaszczamy je, część ciastek formujemy na podłużne, lekko owalne wałeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, wciskamy w środek ciastka migdał i smarujemy rozkłóconym jajem. Podłużne ciastka po wysmarowaniu jajem dekorujemy widelcem, robiąc lekkie wgłębienia na powierzchni.

Wstawiamy ciastka do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 minut, aż ładnie zbrązowieją, jeśli będą się zbyt mocno przypiekać należy je przykryć folią aluminiową lub arkuszem papieru do pieczenia.

Wyciągamy ciastka z pieca, dajemy i odpocząć ok. 5 minut, następnie zalewamy je syropem. Pozostawiamy je do czasu, aż wchłoną cały płyn, co potrwa ok. 40 minut lub dłużej, najsmaczniejsze są na drugi dzień. Podłużne ciastka dekorujemy drobno poszatkowanymi pistacjami.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA