Baklava

Baklava
Oceń przepis:
79 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

Składniki:

  • 500 g ciasta filo
  • 500 g orzechów włoskich
  • 10 g cynamonu
  • 60 g cukru
  • 300 g masła klarowanego
  • 50 g zielonych pistacji do dekoracji
Syrop:
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 50 ml wody
  • 5 ml wody z kwiatów pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najpierw z cukru, miodu, wody i wody z kwiatów pomarańczy zrób syrop. Wszystkie składniki zagotuj i następnie przestudź.
Zmiksuj w melakserze orzechy, cukier i cynamon.
Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż 8 warstw ciasta filo. Każdą warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym.
W następnej kolejności nałóż na ciasto połowę masy orzechowej i przykryj ją kolejnymi 4 warstwami ciasta filo. Każdy płat ciasta musi być smarowany masłem klarowanym.
Następnie na ciasto nałóż pozostałą masę, wyrównaj i nałóż ostatnie płaty ciasta filo posmarowane masłem.
Tak przygotowane ciasto w blaszce pokrój ostrym nożem i piecz w 140 stopni C przez ok. 2 godziny.
Po upieczeniu gorące ciasto polej syropem cukrowym i obsyp posiekanymi pistacjami. Na koniec odstaw ciasto do przestudzenia. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA