Baklava
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Składniki:
- 500 g ciasta filo
- 500 g orzechów włoskich
- 10 g cynamonu
- 60 g cukru
- 300 g masła klarowanego
- 50 g zielonych pistacji do dekoracji
Syrop:
- 200 g cukru
- 100 g miodu
- 50 ml wody
- 5 ml wody z kwiatów pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw z cukru, miodu, wody i wody z kwiatów pomarańczy zrób syrop. Wszystkie składniki zagotuj i następnie przestudź.
Zmiksuj w melakserze orzechy, cukier i cynamon.
Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż 8 warstw ciasta filo. Każdą warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym.
W następnej kolejności nałóż na ciasto połowę masy orzechowej i przykryj ją kolejnymi 4 warstwami ciasta filo. Każdy płat ciasta musi być smarowany masłem klarowanym.
Następnie na ciasto nałóż pozostałą masę, wyrównaj i nałóż ostatnie płaty ciasta filo posmarowane masłem.
Tak przygotowane ciasto w blaszce pokrój ostrym nożem i piecz w 140 stopni C przez ok. 2 godziny.
Po upieczeniu gorące ciasto polej syropem cukrowym i obsyp posiekanymi pistacjami. Na koniec odstaw ciasto do przestudzenia. Smacznego!
Zmiksuj w melakserze orzechy, cukier i cynamon.
Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż 8 warstw ciasta filo. Każdą warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym.
W następnej kolejności nałóż na ciasto połowę masy orzechowej i przykryj ją kolejnymi 4 warstwami ciasta filo. Każdy płat ciasta musi być smarowany masłem klarowanym.
Następnie na ciasto nałóż pozostałą masę, wyrównaj i nałóż ostatnie płaty ciasta filo posmarowane masłem.
Tak przygotowane ciasto w blaszce pokrój ostrym nożem i piecz w 140 stopni C przez ok. 2 godziny.
Po upieczeniu gorące ciasto polej syropem cukrowym i obsyp posiekanymi pistacjami. Na koniec odstaw ciasto do przestudzenia. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W