Baklava
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Składniki:
- 500 g ciasta filo
- 500 g orzechów włoskich
- 10 g cynamonu
- 60 g cukru
- 300 g masła klarowanego
- 50 g zielonych pistacji do dekoracji
Syrop:
- 200 g cukru
- 100 g miodu
- 50 ml wody
- 5 ml wody z kwiatów pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Najpierw z cukru, miodu, wody i wody z kwiatów pomarańczy zrób syrop. Wszystkie składniki zagotuj i następnie przestudź. 
Zmiksuj w melakserze orzechy, cukier i cynamon.
Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż 8 warstw ciasta filo. Każdą warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym.
W następnej kolejności nałóż na ciasto połowę masy orzechowej i przykryj ją kolejnymi 4 warstwami ciasta filo. Każdy płat ciasta musi być smarowany masłem klarowanym.
Następnie na ciasto nałóż pozostałą masę, wyrównaj i nałóż ostatnie płaty ciasta filo posmarowane masłem.
Tak przygotowane ciasto w blaszce pokrój ostrym nożem i piecz w 140 stopni C przez ok. 2 godziny.
Po upieczeniu gorące ciasto polej syropem cukrowym i obsyp posiekanymi pistacjami. Na koniec odstaw ciasto do przestudzenia. Smacznego!
					Zmiksuj w melakserze orzechy, cukier i cynamon.
Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż 8 warstw ciasta filo. Każdą warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym.
W następnej kolejności nałóż na ciasto połowę masy orzechowej i przykryj ją kolejnymi 4 warstwami ciasta filo. Każdy płat ciasta musi być smarowany masłem klarowanym.
Następnie na ciasto nałóż pozostałą masę, wyrównaj i nałóż ostatnie płaty ciasta filo posmarowane masłem.
Tak przygotowane ciasto w blaszce pokrój ostrym nożem i piecz w 140 stopni C przez ok. 2 godziny.
Po upieczeniu gorące ciasto polej syropem cukrowym i obsyp posiekanymi pistacjami. Na koniec odstaw ciasto do przestudzenia. Smacznego!
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Annabel  Langbein
 Annabel  Langbein 
  
                     
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha 
                         
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         
                         
                         
                         Si King
 Si King 
                         
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         
                         
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                        