Bezy francuskie z kremem i owocami
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Składniki:
Na bezę:
- 180 g białka (z 6 jaj)
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 180 g cukru pudru
- 260 g orzechów
Na krem:
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30-36%
- 1 kg owoców świeżych (truskawka, malina, borówka amerykańska)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białko utrzeć z cukrem i łyżeczką kawy rozpuszczalnej. Orzechy włoskie „zrumienić” w piekarniku (rozsypać na blachę i włożyć do piekarnika na ok. 15 min, aż będą chrupiące). Gdy białko będzie ubite zdjąć z maszyny i delikatnie ręcznie wymieszać z cukrem pudrem i orzechami. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 150ºC przez 20 min, a następnie zmniejszyć temp. do 100ºC lub wyłączyć piekarnik zupełnie i zostawić bezę na ok. 2 godz.
Krem:
Utrzeć jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do „białości”. Dodać stopniowo serek mascarpone, a na koniec ubitą śmietanę 30%. Krem przełożyć (wyszprycować) do pucharków, przełożyć owocami, a na wierzch położyć bezę.
Krem:
Utrzeć jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do „białości”. Dodać stopniowo serek mascarpone, a na koniec ubitą śmietanę 30%. Krem przełożyć (wyszprycować) do pucharków, przełożyć owocami, a na wierzch położyć bezę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W