Dania na walentynki
Smażone krewetki lub paella z owocami morza to dania, które można podać na walentynki. Pomysł na słodki poczęstunek to tort z kremem, czekoladowe trufle lub mus owocowy.
Paella
Paella to potrawa z kuchni hiszpańskiej, którą przygotowuje się ze średnioziarnistego ryżu z dodatkami, np. owocami morza, warzywami lub mięsem. Charakterystyczna żółta barwa paelli to wynik dodania szafranu. Paella jest najsmaczniejsza po ostygnięciu.
Tarta
Tarta to przysmak, który można przygotować w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Słodkie tarty mają nadzienie z owoców, serka mascarpone lub orzechów. Tarta wytrawna, tzw. quiche jest przyrządzana z farszem z żółtego sera, pieczarek, kurczaka bądź warzyw. Ciasto na tartę wyrabia się z mąki, zimnego masła i soli.
Torty
Tort to ciasto wykonane z biszkoptu przekładanego kremem np. z dodatkiem owoców. Można je udekorować bakaliami lub owocami. Biszkopt piecze się z mąki pszennej, jajek, proszku do pieczenia i cukru. Pyszny krem powstanie z połączenia cukru pudru i gęstej śmietany kremówki. Aby tort nie był zbyt słodki jedną z warstw może stanowić kwaskowaty dżem, np. śliwkowy.
Smażone krewetki
Krewetki można usmażyć na patelni lub grillu. Najlepiej smakują z dodatkiem zeszklonego na patelni czosnku. Grillowane krewetki idealnie nadają się do sałatek. Można je podawać również z łososiem lub ugotowanymi na twardo jajkami.
Trufle czekoladowe
Trufle ? wykwintny deser - przygotowuje się z masła, cukru pudru i wybranych dodatków, np. czekolady, orzechów lub kawy. Aby zrobić czekoladowe trufle należy utrzeć lub zmiksować cukier puder i masło. Można je obtoczyć w pistacjach lub oprószyć kakao.
Mus owocowy
Aby przyrządzić mus owocowy wystarczy umyć, w razie potrzeby obrać ze skórki i zblendować ulubione owoce. Do przygotowania musu czekoladowego należy rozpuścić czekoladę, najlepiej w kąpieli wodnej. Mus najlepiej schłodzić przed podaniem.