Mule w białym winie
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 500 g świeżych muli, oczyszczonych
- 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, cienko pokrojona
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół cebuli, drobno posiekanej
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- liście z selera naciowego
- oliwa z oliwek
- 1 bagietka
- sól i pieprz – do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dużej i głębokiej patelni, na 3 łyżkach oliwy podsmaż marchewkę, seler, czosnek oraz cebulę. Po upływie około 3 minut dodaj pomidory i duś do momentu, aż zaczną się rozpadać.
Następnie wlej białe wino i doprowadź całość do wrzenia. Na sam koniec dodaj mule, przykryj patelnię pokrywką i gotuj 3 minuty.
W międzyczasie posiekaj bardzo drobno natkę pietruszki i zerwij kilka liści selera naciowego do dekoracji.
Wstrząśnij energicznie patelnią tak, aby smaki dobrze się wymieszały.
Zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy wszystkie mule są otwarte. Zamknięte mule wyrzuć.
Dodaj natkę pietruszki oraz listki selera naciowego.
Podawaj od razu ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Następnie wlej białe wino i doprowadź całość do wrzenia. Na sam koniec dodaj mule, przykryj patelnię pokrywką i gotuj 3 minuty.
W międzyczasie posiekaj bardzo drobno natkę pietruszki i zerwij kilka liści selera naciowego do dekoracji.
Wstrząśnij energicznie patelnią tak, aby smaki dobrze się wymieszały.
Zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy wszystkie mule są otwarte. Zamknięte mule wyrzuć.
Dodaj natkę pietruszki oraz listki selera naciowego.
Podawaj od razu ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
Kuchnia bałkańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W