Kruche ciastka z orzechów laskowych z tatarem z owoców leśnych i kremem mascarpone

Ciastka z orzechów laskowych
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 szkl. mąki z orzechów laskowych
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietany
  • Tatar z leśnych owoców:
  • 1/2 szkl. malin
  • 1/2 szkl. jeżyn
  • 1/2 szkl. jagód
  • 1/2szkl. porzeczek
  • 1/2 szkl. poziomek
  • 5 listków świeżej mięty
  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 2 żółtka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • laska wanilii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Orzechy upraż i obierz ze skórki, następnie zmiksuj w młynku na konsystencję mąki. Do malaksera wsyp mąkę z orzechów, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj masło i śmietanę. Zagnieć wszystkie składniki. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny. Ze schłodzonego ciasta przy pomocy ringu uformuj na blaszce płaskie ciasteczka. Piecz je w 200 stopniach przez 15 minut. Przygotuj krem. W misce utrzyj żółtka. Do napowietrzonych żółtek dodaj wanilię, cukier puder i mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj na gładki krem. Przygotuj owocowy tatar. Owoce, poza porzeczkami posiekaj i wymieszaj. Dodaj posiekaną miętę. Złóż ciastko. Na ciastko nałóż krem i owocowy tatar przykryj drugim ciastkiem. Wierzch udekoruj kremem i owocami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA