Ciastka z karmelizowanymi orzechami, masą serowo-owocową i wiśniowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- 25 g kostki masła
- 50 ml miodu pitnego
- masa owocowo-serowa:
- 150 g twarogu
- 70 g borówek
- 70 g malin
- 150 g cukru brązowego
- 40 g orzechów laskowych
- 20 g pestek dyni
- 20 ml pitnego miodu
- łyżka rozpuszczonego masła
- sos wiśniowy:
- 200 g mrożonych wiśni bez pestek
- kora cynamonu
- łyżka brązowego cukru
- 50 ml pitnego miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z ciasta filo wytnij prostokąty o wymiarach 12 x 6 cm. Masło rozpuść w rondelku z miodem pitnym. Każdy płat ciasta posmaruj roztopionym masłem i przełóż go na blachę do pieczenia. Jedna warstwa ciastka powinna składać się z czterech złożonych wysmarowanych masłem prostokontów ciasta filo. Na jedno ciastko potrzeba trzech warstw. Wysmarowane płaty ciasta piecz w rozgrzanym piekarniu w 180 stopniach, aż się zrumienią.
Przygotuj masę. Na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier z roztopionym masłem. Wsyp orzechy, pestki dyni i wlej miód pitny. Wymieszaj dokładnie. Całość przełóż na blaszkę z pergaminem i poczekaj, aż wystygnie.
W misce roznieć twaróg. Dodaj do niego borówki, maliny, orzechy i pestki dyni. Masę delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos. Na patelni, na której pozostał karmel, przesmaż wiśnie. Dodaj do nich korę cynamonu. Wiśnie podlej miodem pitnym i posyp brązowym cukrem. Sos zdejmij z gazu, gdy zacznie się mocno pienić.
Złóż ciastko. Na talerzu ułóż upieczony płat ciasta. Posmaruj go masą i przykryj drugim, na nim nałóż kolejną warstwę masy i przykryj trzecim. Ciastko polej odrobiną wiśniowego sosu. Smacznego!
Przygotuj masę. Na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier z roztopionym masłem. Wsyp orzechy, pestki dyni i wlej miód pitny. Wymieszaj dokładnie. Całość przełóż na blaszkę z pergaminem i poczekaj, aż wystygnie.
W misce roznieć twaróg. Dodaj do niego borówki, maliny, orzechy i pestki dyni. Masę delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos. Na patelni, na której pozostał karmel, przesmaż wiśnie. Dodaj do nich korę cynamonu. Wiśnie podlej miodem pitnym i posyp brązowym cukrem. Sos zdejmij z gazu, gdy zacznie się mocno pienić.
Złóż ciastko. Na talerzu ułóż upieczony płat ciasta. Posmaruj go masą i przykryj drugim, na nim nałóż kolejną warstwę masy i przykryj trzecim. Ciastko polej odrobiną wiśniowego sosu. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W