Żółte curry z rzodkiewek

Żółte curry z rzodkiewek
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • Masala:
  • 2 szalotki lub ¼ cebuli
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 cm ostrej papryczki chilli oczyszczonej z pestek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
  • 5 liści limonki kafir
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
2 pęczki rzodkiewek
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
do podania: tajska bazylia i pachnotka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W młynku do kawy lub moździerzu utrzeć składniki masali na pastę.
Na dnie garnka rozgrzać olej kokosowy, a następnie dodać orzechy nerkowca i liście limonki kaffir. Kiedy wszystko się podsmaży, dodać pastę curry i zamieszać.
Jest teraz czas, by naszej fasolce szparagowej odciąć końcówki. Gotową fasolkę przełożyć do garnka, lekko posolić, zamieszać i znowu chwilę podsmażać.
W międzyczasie rzodkiewkom odciąć liście, dokładnie umyć, odciąć ogonki i pokroić na ćwiartki. Tak przygotowane rzodkiewki przenieść do garnka i połączyć z resztą składników. Wszystko krótko przesmażać, jakieś 2 - 3 minuty.
Po tym czasie wlać mleko kokosowe wraz z sosem sojowym i zamieszać. Następnie dodać pokrojoną natkę rzodkiewki i dusić bez przykrycia przez około 15 - 20 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Wykończyć jeszcze odrobiną posiekanych liści rzodkiewki, żeby nadać curry pięknego koloru. Doprawić do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.
Podawać posypane mnóstwem tajskiej bazylii lub pachnotki z ryżem lub pieczywem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA