Grillowane szparagi z pastą miso

Grillowane szparagi z pastą miso
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
Sos:
  • 2 płaskie łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 4 – 5 łyżek wody
do podania: uprażony sezam, posiekana dymka oraz szczypior

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szparagi oczyścić. Rozgrzać dużą patelnię grillową, delikatnie posmarować olejem i grillować szparagi przez kilka minut do czasu, aż będą miękkie.
W międzyczasie wszystkie składniki wymieszać w kubeczku blendera, na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać kilka kropel syropu z agawy więcej.
Zgrillowane szparagi błyskawicznie wyłowić, położyć na talerzach, oblać sosem i obficie obsypać sezamem, szczypiorem oraz posiekaną cebulką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA