Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka

Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia libańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namoczoną kaszę bulgur mieszamy z mielonym mięsem, posiekaną cebulą, czosnkiem, miętą i przyprawami i dobrze mieszamy. Następnie przepuszczamy przez maszynkę lub mielimy w blenderze, aby powstała gładka, jednolita masa. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy, aż wyparuje cała woda. Dodajemy orzeszki piniowe, posiekaną natkę pietruszki i dymkę. Jogurt bałkański łączymy z posiekaną miętą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Z masy mięsno-bulgurowej formujemy kuleczki, kciukiem robimy wgłębienie, do którego nakładamy farsz, zaklejamy, rolujemy na kształt piłki do rugby. Pieczemy na blasze posmarowanej oliwą. Serwujemy z jogurtowym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA