Pulpety z łososia i kraba z domowym sosem tatarskim, pieczonymi czerwonymi ziemniakami i blanszowanym szpinakiem

Pulpety z łososia i kraba z domowym sosem tatarskim, pieczonymi czerwonymi ziemniakami i blanszowanym szpinakiem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • ziemniaki
  • 250 g młodych czerwonych ziemniaków
  • obgotowanych
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Pokrój widelcem obgotowane ziemniaki, żeby miały nierówne krawędzie, dopraw solą oraz pieprzem i skrop małą ilością oliwy, a następnie wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Teraz zrób rybne pulpeciki. Wymieszaj w misce mięso łososia z dwoma rodzajami mięsa kraba, majonezem, natką pietruszki, koperkiem, czerwoną chili oraz musztardą diżońską. Uformuj pulpety, spłaszcz je nieco, ułóż na talerzu i wstaw do lodówki do chwili, gdy ziemniaki będą prawie gotowe. Pulpety mogą być mniejsze albo większe – jeśli są wielkości hamburgera, wtedy policz po dwa na osobę. Czas na sos tatarski. Wymieszaj 4 łyżki majonezu, korniszony, kapary, natkę pietruszki, porcję soku wyciśniętego z cytryny i trochę świeżo startego chrzanu. Dopraw do smaku, odstaw na bok i usmaż pulpety. Rozgrzej na patelni małą ilość oliwy i usmaż pulpety z obu stron, aż się zrumienią (po ok. 3 min z każdej strony). Nie trzeba smażyć za długo, bo mięso kraba i łososia nie jest surowe. Pod koniec smażenia zblanszuj szpinak w garnku z wrzątkiem, przełóż do miski z wodą z lodem, osusz, skrop odrobiną oliwy i dopraw. Podaj pulpety z sosem tatarskim, szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA