Pstrąg pieczony w skorupce z morskiej soli

Pieczony pstrąg w skorupce z morskiej soli
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

  • pstrąg
  • ząbek czosnku
  • gałązka estragonu
  • dwa jajka
  • talerz mąki
  • talerz grubej morskiej soli
  • cytryna

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Do środka świeżego pstrąga wkładamy rozgnieciony uprzednio ząbek czosnku i gałązki estragonu. Następnie rozbijamy i roztrzepujemy dwa jajka i dodajemy mąkę tak żeby otrzymać średniej konsystencji ciasto. Przygotowaną uprzednio rybę obtaczamy w mące, a następnie dokładnie w cieście. Ciasto powinno dokładnie pokryć całą rybę. Następnie kładziemy rybę na talerzu z grubą morską solą i przekładamy tak żeby ziarenka soli przykleiły się do ciasta tworząc jednolitą panierkę.
Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Pieczemy 10 minut. Przed podaniem rozcinamy solną panierkę i wyjmujemy ości.
Pstrąga podajemy z cytryną i gałązką świeżego estragonu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA