Kaczka w pomarańczach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 umyte pomarańcze
- 2 piersi kacze po ok. 375 g
- 55 g cukru
- łyżka wody
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 2/3 miarki bulionu drobiowego lub wołowego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zdjąć skórkę z 2 pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw. Usunąć z niej albedo ostrym nożem. Pokroić w cieniutkie paseczki i zblanszować trzykrotnie we wrzątku. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić. Wycisnąć sok z tych dwóch pomarańczy. Obrać pozostałe 2 pomarańcze i pokroić na cząstki, odsączyć z nich sok i odłożyć miąższ. Mamy teraz miseczkę zblanszowanych paseczków skórki, ok. miarki soku i miseczkę cząstek pomarańczy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W