Enchilada – zapiekane tortille z nadzieniem

Enchilada – zapiekane tortille z nadzieniem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 4 suszone papryczki np. guajillo
  • 1-2 suszone papryczki habanero
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 800 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 2 upieczone i obrane ze skórki słodkie papryki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • ser żółty starty (chętnie manchego)
  • 12-16 tortilli kukurydzianych
Do podania:
  • Pokrojona w paski sałata rzymska, pokruszona feta, gęsta śmietana

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Papryczki oczyszczamy z ogonków i nasion, układamy na rozgrzanej, suchej patelni. Podprażamy je ok. 3 minuty, co chwilę je przekręcając, aż zaczną pachnieć. Następnie przekładamy je do malaksera, dolewamy 2 szklanki bulionu, czosnek, pomidory z puszki i obrane ze skórki papryki. Odstawiamy całość na ok. 20 minut, aż suszone papryki zmiękną, i miksujemy całość na gęsty sos.

W szerokim rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, po czym wsypujemy mąkę i ciągle mieszając robimy zasmażkę, jak przestanie pachnieć mąką, będzie gotowa. Przelewamy na nią zmiksowany sos, najlepiej przecierając go przez sito, powinien być gładki.  Dodajemy przyprawy tj. cukier, sól, oregano, rozmaryn i kumin. Podgrzewamy sos przez ok. 25-30 minut. Sos studzimy.

W tym czasie na suchej patelni podgrzewamy krótko tortille, tylko po to, żeby zrobiły się miękkie i elastyczne.  Każdą z nich pojedynczo zanurzamy w sosie, tak by pokryła się nim z każdej strony, i układamy jedną na drugiej na talerzu.

Następnie zaczynamy faszerować. Nakładamy poszarpaną na włókna pierś z kurczaka, cebulę i trochę startego sera, zwijamy w rulonik i układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym sosem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na koniec nalewamy resztę sosu na wierzch rulonów. Posypujemy startym serem, przykrywamy wierzch naczynia folią aluminiową i wstawiamy do pieca na ok. 20 minut, następnie ściągamy folię i dopiekamy enchiladę jeszcze przez 10 minut.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA