Sopa azteca – pikantna zupa pomidorowa

Sopa azteca – pikantna zupa pomidorowa
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • ½ kg pomidorów
  • ½ cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 chili pasilla
  • ok. 1 l bulionu drobiowego
  • oliwa
  • sok z cytryny
Do podania (wedle uznania):
  • Ser paneer albo ricotta, ale twarda
  • 1 papryczka chili ancho (pokrojona w paski i przesmażona),
  • 10-12 tortilli kukurydzianych pokrojonych w paski i przesmażonych
  • chichiarrón w mniejszych kawałkach
  • plasterki awokado
  • gęsta śmietana
  • mięso kurczaka z bulionu
  • listki kolendry
  • limonka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chili pasilla wkładamy do gorącej wody i gotujemy chwilę, aż zmięknie, wody spod papryczki nie wylewamy. Do kielicha blendera wrzucamy pomidory przekrojone na pół, dodajemy pokrojoną na kawałki cebulę i czosnek. Przekładamy podgotowaną papryczkę, podlewamy wodą spod gotowania i miksujemy na pastę.

W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i na ciepłą przecieramy przez sito pastę z pomidorów, po ok. 15 minutach podlewamy bulionem drobiowym. Doprawiamy solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Serwujemy z pokrojonymi w paski i usmażonymi plackami tortilla, pokruszonym drobniej chichiarrón, plasterkami awokado, rwanym mięsem z bulionu drobiowego i gęstą śmietaną.

Tipy:

  • Sopa azteca jest znana także jako sopa de tortilla.
  • Oryginalnie powinnam dodać epazote, (komosa piżmowa, komosa meksykańska), komosę charakteryzuje ziołowy, mocny, gorzki smak z mdląco kwaśną nutą.
  • W razie braku chili pasilla – użyjcie papryki wędzonej słodkiej i koniecznie pieprzu cayenne lub płatków chili.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA