Pescado a la veracruzana – ryba w pomidorach

Pescado a la veracruzana – ryba w pomidorach
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 4 filety z lucjana, dorady, labraksa lub innej białej ryby
  • ½ szklanki bulionu rybnego
  • oliwa
Pierwszy sos:
  • 600 g pomidorów
  • ¾ szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki kaparów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Drugi sos:
  • 600 g pomidorów z puszki
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 całe marynowane jalapeno
  • 1 łyżka sosu chili
  • sól
Do podania:
  • ryż

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do szerokiego rondla wlewamy ok. szklanki oliwy, wrzucamy na zimną 2 całe ząbki czosnku i podsmażamy, aż czosnek zrobi się złocisty i miękki w środku. Ściągamy go i na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski cebulę, przesmażamy, aż zmięknie i dodajemy drobno poszatkowane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

Po chwili dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, listki laurowe, oregano, tymianek, majeranek, sól i pieprz. Dorzucamy oliwki i kapary i gotujemy całość, aż pomidory zaczną się rozpadać.

W blenderze miksujemy pomidory z puszki z czosnkiem, sosem chili i połówka cebuli. Przelewamy sos do tego gotującego się w rondlu, dodajemy przekrojone na pół papryczki chili, bulion rybny i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.

Filety rybne przyprawiamy solą i w całości przekładamy do sosu, staramy się sią każdy filet dobrze pokryć sosem. Zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i gotujemy 3-4 minuty tak, by ryba się ścięła, ale nie przegotowała. Serwujemy z ryżem posypane natką pietruszki.

 

Tipy:

  • Przesmażone ząbki czosnku można później dodać rozgniecione do sosu.
  • Rybę przed dodaniem do sosu można wcześniej zapanierować w mące, przesmażyć a sos podać, jako dodatek.
  • Oliwki mogą być faszerowane np. papryka, anchois, można je tez przekroić na pół przed wrzuceniem do sosu
  • Danie wyśmienicie smakuje również na zimno – coś jak nasza ryba po grecku – wtedy warto użyć grubszych filetów, opanierowanych i usmażonych wcześniej i ciepłym sosem zalać tak jak przy rybie po grecku.
  • Do sosu można dodać również świeże papryki, słodkie np. ½ zielonej i ½ czerwonej pokrojone w paski.
  •  

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA