Śniadaniowe burrito z jajecznicą, awokado i salsą pomidorową

Śniadaniowe burrito z jajecznicą, awokado i salsą pomidorową
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 2 jajka
  • kilka pieczarek
  • awokado
  • pomidor
  • szalotka
  • świeża kolendra (opcjonalnie)
  • chili albo odrobina ostrego sosu
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • tortilla
  • odrobina masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy na brzegach złapią złoty kolor, polewamy je odrobiną octu balsamicznego i karmelizujemy. Gotowe przekładamy do miseczki i na tej samej patelni smażymy jajecznicę. Pod koniec dodajemy jeszcze odrobinę masła, aby była kremowa.

Pomidora siekamy, dodajemy do niego posiekaną, przepłukaną wodą szalotkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub limonki i świeżą kolendrą.

Tortillę podsmażamy na suchej, gorącej patelni. Na środku placka układamy jajecznicę, na niej pokrojone awokado i pieczarki. Całość doprawiamy pomidorową salą i zawijamy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA