Grzanka z pastą z wędzonej makreli, twarożku i warzyw

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pasty do chleba, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 kromki żytniego chleba z żurawiną
- 1 wędzona makrela
- 100 g twarogu chudego
- czubata łyżka serka śmietankowego
- 2 garści kaparów
- łyżka musztardy francuskiej
- starty ząbek czosnku
- sok i skórka z cytryny
- pęczek rzodkiewki
- łyżka octu balsamicznego
- sałata rzymska
- łyżeczka miodu
- ulubione zioła (pęczek lubczyku lub koperku)
- kilka łyżek oliwy
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Makrelę filetujemy, mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niej twaróg, serek śmietankowy, posiekane kapary, posiekane rzodkiewki, ocet balsamiczny, koperek, musztardę francuską, zest z cytryny i sok z połowy cytryny, sól, pieprz i odrobinę miodu.
W oddzielnej miseczce łączymy łyżeczkę musztardy francuskiej, pół łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny, starty ząbek czosnku i stopniowo dolewamy oliwę, aż dressing pięknie zemulguje. Na końcu doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Chleb podgrzewamy w tosterze i na jeszcze gorący wykładamy hojną porcję pasty. Sałatę rzymską polewamy dressingiem, mieszamy liście i tak przybrane układamy na kanapkach.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź