Miska śniadaniowa z obiadowych resztek z jajkiem sadzonym i piklami
   
                                    
                    
                Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
 - Dzień dobry, śniadanie (odc. 4)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania z resztek, Śniadania
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia polska
 
Składniki:
- 150 g kaszy z wczorajszego obiadu
 - buraczki zasmażane
 - trochę marchewki z groszkiem
 - 1 cebula czerwona
 - 2 jajka
 - 2 ząbki czosnku
 - łyżka słodkiego sosu chili
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - kawałek świeżego chili
 - mały kawałek świeżego imbiru
 - 100 ml octu jabłkowego
 - sól
 - pieprz
 - cukier do smaku
 - łyżka oleju
 - łyżka sezamu
 - świeże zioła do posypania (kolendra lub szczypior)
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia zaprawy do pikli. W rondelku łączymy ocet, 150 ml wody, łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Zaprawę doprowadzamy do wrzenia. Cebulkę kroimy w cienkie piórka i zalewamy zalewą. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut.
Obieramy czosnek, siekamy w plasterki. Chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek z chili. Gdy aromat przypraw uwolni się do oleju, ścieramy imbir i dodajemy kaszę z obiadu. Smażymy 2-3 minuty.
Dorzucamy marchewkę z groszkiem, dodajemy sos sojowy, słodki sos chili i mieszamy. Całość podsmażamy jeszcze minutę.
W tym czasie rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i wbijamy na nią dwa jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż białka będą ścięte, a żółtka płynne.
W głębokim talerzu układamy kaszę, na niej łyżkę buraczków, sadzone jajka i pikle z cebuli. Całość posypujemy sezamem i szczypiorkiem lub kolendrą.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź