Kopytka z burakami i śliwkami

Kopytka z burakami i śliwkami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Kopytka:
  • 400 g tłuczonych ziemniaków po obiedzie
  • ok.100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
Dodatki:
  • 2 ugotowane buraki
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 świeżych śliwek
  • 1 garść czereśni
  • 3 łyżki miodu
  • 5 listków mięty
  • świeży tymianek
  • olej rzepakowy
  • sól
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli.

Tłuczone ziemniaki wymieszaj z jajkiem, mąką oraz szczyptą soli. Całość zagnieć na elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj długie „kiełbaski”, następnie delikatnie je spłaszcz dłońmi i pokrój na około 3 cm kawałki.

Do gotującej się wody wrzuć kopytka. Jak kopytka wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie odcedź i podlej olejem rzepakowym, żeby się nie skleiły.

Buraki pokrój w kostkę, świeże śliwki i czereśnie wydryluj z pestek.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, dodaj buraki, świeże i suszone śliwki oraz czereśnie i miód. Całość smaż przez kilka minut, ciągle mieszając.

Do patelni dodaj kopytka i podsmaż je wraz z owocami. Na koniec oprósz solą i sporą ilością czarnego pieprzu.

Kopytka podawaj z posiekanymi listkami mięty oraz odrobiną świeżego tymianku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA