Lody karmelowe z kruszonką i żelką ze zmęczonych owoców

Lody karmelowe z kruszonką i żelką ze zmęczonych owoców
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Lody, Dania z resztek

Składniki:

  • puszka masy kajmakowej
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 300 g cukru i 3 łyżki do owoców
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g tłuczonych ziemniaków
  • 150 g ulubionych owoców, mrożonych lub takich, które są zgniecione, brzydkie i bliskie wyrzucenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą kajmakową

Wstaw do maszyny na lody lub do zamrażarki na 12 h. Jeśli nie masz maszyny, staraj się przemieszać lody co jakiś czas, np. co 3 godziny.

Jajka ubij z cukrem tak, żeby cukier rozpuścił się całkowicie.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem.

Stale ubijając jajka z cukrem, dodawaj powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, następnie dodaj ziemniaki.

Masę wyłóż do formy kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia (forma 28cm x 28cm), piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 min

Do owoców dodaj cukier, podgrzej, aż się całkowicie rozpadną, zblenduj i wylej na pergamin lub matę silikonową, tak żeby miała 3cm warstwę, susz w piekarniku nagrzanym do 80 stopni, przez ok. 2,5-3h.

 

Tip: Gdy zobaczysz biały nalot na czekoladzie, nie oznacza że jest zepsuta. Jest to oznaka, że jest źle przechowywana, narażona na promienie słoneczne i powietrze

Tip: Suszoną skórę z owoców przełóż papierem do pieczenia i przechowuj w lodówce do 3 tygodni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA