Zapieczone lody z sosem zabaione

Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.20)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery, Lody
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
-
500 ml lodów waniliowych
- 150 g siekanych bakalii
- 50 ml ajerkoniaku
- 250 g truskawek
- kiwi
- mango
- Sos
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki 36%
- 40 ml ajerkoniaku
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Lody wymieszaj z ajerkoniakiem i bakaliami. Wyłóż nimi foremkę do zapiekania. Wstaw z powrotem do zamrażarki. Żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym ukręć na kogel-mogel. Wstaw miskę do kąpieli wodnej, ubijając dalej ajerkoniaku oraz śmietanę. Zdejmij zabaione z ognia, gdy w widoczny sposób zgęstnieje. Zamrożone lody polej zabaione. Na lodach z sosem można ułożyć truskawki pokrojone w ćwiartki, kiwi w plasterki i piórka z mango. Wstaw do piekarnika nastawionego na mocny grill tylko do momentu jak u góry pojawi się spieczona skórka. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź