Deser lodowy bombe glacee
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery, Lody
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- litr lodów waniliowych dobrej jakości
- 2 żółtka
- 55 g cukru
- 75 ml puree malinowego
- 3 łyżki likieru malinowego
- 125 ml gęstej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyłożyć formę do chleba folią, wypełnić w 3/4 lodami, nakryć i schłodzić do twardości. Następnie za pomocą noża i łyżki wydrążyć rowek w środku lodów, zachowując wygrzebaną część na później. Rowek ma mieć 3/4 długości foremki i po 2,5 cm od brzegu do ścianki formy. Ponownie zamrozić.
Wziąć metalową bądź szklaną misę. Nalać do garnka wody na kilka cm głębokości i zagotować na wolnym ogniu. W tym czasie utrzeć mikserem w misie żółtka z cukrem, aż staną się jasne i jedwabiste. Dodać puree i likier. Postawić miskę na garnku i ucierać, aż masa zgęstnieje i zwiększy objętość, ok. 10 minut. Powinna mieć konsystencję bitej śmietany. Zdjąć miskę znad pary i wstawić ją do naczynia z lodem. Ubijać do wystudzenia. Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do masy. Wyjąć lody z lodówki i wypełnić rowek masą malinową. Zakryć i odstawić do zamrażalnika do zupełnego zastygnięcia. Zmiękczyć zapas, pozostały po wydrążeniu rowka, i uzupełnić nim foremkę po brzegi. Znów zamrozić.
Serwowanie:
Odkryć formę. Owinąć jej spód ręcznikiem namoczonym w gorącej wodzie i odwrócić do góry nogami. Wytrząsnąć lody. Pokroić je lodem maczanym w gorącej wodzie. Zamrozić w porcjach do chwili podania. Można serwować z gęstym sokiem malinowym.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Wziąć metalową bądź szklaną misę. Nalać do garnka wody na kilka cm głębokości i zagotować na wolnym ogniu. W tym czasie utrzeć mikserem w misie żółtka z cukrem, aż staną się jasne i jedwabiste. Dodać puree i likier. Postawić miskę na garnku i ucierać, aż masa zgęstnieje i zwiększy objętość, ok. 10 minut. Powinna mieć konsystencję bitej śmietany. Zdjąć miskę znad pary i wstawić ją do naczynia z lodem. Ubijać do wystudzenia. Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do masy. Wyjąć lody z lodówki i wypełnić rowek masą malinową. Zakryć i odstawić do zamrażalnika do zupełnego zastygnięcia. Zmiękczyć zapas, pozostały po wydrążeniu rowka, i uzupełnić nim foremkę po brzegi. Znów zamrozić.
Serwowanie:
Odkryć formę. Owinąć jej spód ręcznikiem namoczonym w gorącej wodzie i odwrócić do góry nogami. Wytrząsnąć lody. Pokroić je lodem maczanym w gorącej wodzie. Zamrozić w porcjach do chwili podania. Można serwować z gęstym sokiem malinowym.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W