Crepes Suzette
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Ciasto:
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 20 g cukru
- szczypta soli
- skórka starta z pomarańczy
- kilka kropel oleju
Sos:
- 4 pomarańcze
- 80 g masła
- 80 g cukru
- sok wyciśnięty z pomarańczy po filetowaniu
- starta skorka z pomarańczy
- 80 ml likieru pomarańczowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyrobić wszystkie składniki ciasto w melakserze. Następnie odstawić na 30 minut do lodówki. Usmażyć cienkie naleśniki. Po usmażeniu poskładać na ćwiartki.
Cukier skarmelizować na złoty kolor. Dodać masło, startą skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy. Gotować do uzyskania sosu o odpowiedniej gęstości.
Naleśniki złożone na cztery części, włożyć na gorącą patelnię z sosem. Polać likierem pomarańczowym. Naleśniki podsmażyć, przewracając je.
Na koniec dodać likier i gdy zacznie parować, podpalić, zachowując ostrożność. Po wyjęciu na talerz naleśniki udekorować cząsteczkami pomarańczy.
Cukier skarmelizować na złoty kolor. Dodać masło, startą skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy. Gotować do uzyskania sosu o odpowiedniej gęstości.
Naleśniki złożone na cztery części, włożyć na gorącą patelnię z sosem. Polać likierem pomarańczowym. Naleśniki podsmażyć, przewracając je.
Na koniec dodać likier i gdy zacznie parować, podpalić, zachowując ostrożność. Po wyjęciu na talerz naleśniki udekorować cząsteczkami pomarańczy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W