Crepes Suzette

Naleśniki Suzette
Oceń przepis:
85 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy
  • kilka kropel oleju
Sos:
  • 4 pomarańcze
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • sok wyciśnięty z pomarańczy po filetowaniu
  • starta skorka z pomarańczy
  • 80 ml likieru pomarańczowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyrobić wszystkie składniki ciasto w melakserze. Następnie odstawić na 30 minut do lodówki. Usmażyć cienkie naleśniki. Po usmażeniu poskładać na ćwiartki.

Cukier skarmelizować na złoty kolor. Dodać masło, startą skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy. Gotować do uzyskania sosu o odpowiedniej gęstości.
Naleśniki złożone na cztery części, włożyć na gorącą patelnię z sosem. Polać likierem pomarańczowym. Naleśniki podsmażyć, przewracając je.
Na koniec dodać likier i gdy zacznie parować, podpalić, zachowując ostrożność. Po wyjęciu na talerz naleśniki udekorować cząsteczkami pomarańczy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA