Gofry belgijskie

Gofry belgijskie
Oceń przepis:
205 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska

Składniki:

Sos karmelowy:
  • 150 g cukru
  • śmietanka
  • łyżeczka soli
  • 90 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Następnie dosyp odrobinę mąki (z 300 g mąki przewidzianej na całą recepturę) i ponownie wymieszaj.
Następnie wsyp pozostała mąkę. Nie mieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (około 20-25 minut).
Do wyrośniętego ciasta dodaj 3 jajka, 180 g masła oraz 150 g cukru perlistego i wszystko wymieszaj. Gotowe ciasto piecz w gofrownicy.
Idealnym dodatkiem do gofrów będzie sos karmelowy. Na patelni rozpuść cukier, z którego powstanie karmel. Dolewaj etapami gorącą śmietankę i mieszaj. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i dołóż 90 g masła w kawałkach. Sos gotowy! Gofry podawaj z sosem karmelowym. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA