Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Torty
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 80 g ciemnej czekolady
  • białka z 3 jaj
  • 35 g cukru muscovado
  • 1 żółtko
Mus korzenny:
  • 75 g śmietany 36%
  • 40 g herbatników korzennych
  • 70 g białej czekolady
Mus czekoladowy:
  • 145 g śmietany 36%
  • 190 g czekolady min. 60%
  • 190 g ubitej śmietany 36%
Polewa czekoladowa:
Dekoracja
  • 70 g wody
  • żółty barwnik
  • 20 g oleju
  • 10 g mąki pszennej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj czekoladowy biszkopt. Białka z cukrem ubij na puszystą bezę, następnie na wolnych obrotach dodaj żółtko i czekoladę. Wszystko wymieszaj. Biszkopt przełóż do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 5-7 minuty.

Przygotuj mus korzenny. Do gorącej śmietany dodaj pokruszone herbatniki korzenne. Wszystko dokładnie rozmieszaj. Następnie dodaj białą czekoladę. Zrobiony krem przełóż do worka cukierniczego i odłóż.

Przygotuj mus czekoladowy. Najpierw ugotuj 145 g śmietany, następnie dodaj do niej czekoladę i wymieszaj dokładnie. 190 g śmietany ubij i połącz z przygotowaną wcześniej czekoladą.

Złóż tort. Do silikonowej formy o dowolnym kształcie i średnicy max. 18 cm wlej mus czekoladowy do ¾ wysokości formy. Następnie nałóż krem korzenny za pomocą worka cukierniczego. Na koniec w formie ułóż kawałki biszkoptu czekoladowego. Torcik wstaw do zamrażalnika na minimum godzinę.

Przygotuj ozdobę ażurową. Wymieszaj wodę, odrobinę żółtego barwnika, olej i mąkę pszenną i wylej na mocno rozgrzaną patelnię. Otrzymany ażur będzie służył do ozdobienia tortu.

Przygotuj polewę czekoladową. Wodę, cukier i syrop glukozowy gotuj do 103 stopni C. Do gorącego syropu dodaj słodzone mleko skondensowane i 7 g żelatyny namoczonej w 35 g zimnej wody. Tak przygotowanym syropem zalej kawałki czekolady i wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Zamrożony tort oblej polewą czekoladową i udekoruj przygotowanym wcześniej ażurem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA