Torcik jogurtowy

Torcik jogurtowy
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • Biszkopt bazyliowy:
  • 40 g żółtek
  • 5 ml esencji bazyliowej
  • 60 g białek ( białko z ok.1,5 jajka )
  • 65 g cukru
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g świeżych liści bazylii
  • szczypta soli
Migdałowa kruszonka z limonką:
  • 30 g masła
  • 25 g brązowego cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g mączki migdałowej
  • zesty z ćwiartki limonki
  • szczypta soli
Warstwa chrupka:
  • 95 g wypieczonej kruszonki migdałowej
  • 35 g białej czekolady
  • 5 ml oleju orzechowego
  • zesty z ćwiartki limonki
  • 30 g kandyzowanego imbiru drobno posiekanego
Mus z zielonego jabłka:
  • 150 g puree z zielonego jabłka
  • 20 g inuliny z cykorii
  • 5 ml soku z limonki
  • 5 g żelatyny
  • 90 g białej czekolady
  • 70 g białka
  • 70 g cukru
  • 80 g ubitej kremówki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając 45 g cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, esencją bazyliową i posiekanymi listkami bazylii.
Połączyć pianę z żółtkami, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszać delikatnie. Przelać na dużą, prostokątną blaszkę.
Cienki blat ciasta piec 10 minut w 180ºC. Po przestudzeniu wyciąć krążek o średnicy tortownicy używanej później do składania tortu.

Kruszonka:
Składniki kruszonki wymieszać i rozrobić krótko palcami. Ciasto przełożyć na blaszkę i piec w 180º C, na złoty kolor.

Warstwa chrupka:
Czekoladę rozpuścić w garnku razem z olejem, posiekanym kandyzowanym imbirem i zestami z limonki. Wymieszać z kruszonką. Przełożyć na dno tortownicy, schłodzić w lodówce.

Mus jabłkowy:
Puree jabłkowe połączyć z inuliną i sokiem z limonki. Połowę śmietany ubić na sztywno i połączyć z masą jabłkową. Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej, zalać pozostałą śmietaną, wymieszać.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Masę czekoladową wymieszać z jabłkową.

Połowę jabłkowego musu wyłożyć na schłodzoną chrupkę, przykryć krążkiem biszkoptu i nałożyć pozostały mus. Tort zamrozić w zamrażalniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA