Tort Malakoff

Tort Malakoff
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 4)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Torty
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka

Składniki:

  • 120 g żółtek (7 małych żółtek)
  • 15 g cukru
  • 160 g białek (białka z 4 jaj)
  • 130 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
Krem śmietanowy:
  • 700 ml kremówki
  • 70 g cukru
  • laska wanilii
  • 15 g żelatyny namoczonej w zimniej wodzie
Krem pomarańczowy:
  • 200 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 40 g żółtek (żółtka z 2 jajek)
  • skórki z pomarańczy
  • 50 ml likieru pomarańczowego
Nasączenie:
  • 50 ml rumu
  • 100 ml syropu cukrowego
Do dekoracji:
  • 100 g prażonych migdałów
  • cząstki pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopciki. Z białek i 130 g cukru ubij bezę. W tym samym czasie ręcznie ubij żółtka z 15 g cukru. Ubite na sztywną pianę białka połącz z ubitymi żółtkami.
Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaj, przesiej i dodaj do masy.
Masę biszkoptową przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym podłużne biszkopty. Na koniec oprósz je cukrem pudrem i pozostaw na 2-3 minuty. Następnie piecz biszkopty w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach do momentu, aż się przyrumienią.

Przygotuj krem śmietanowy. W garnku podgrzej śmietanę kremówkę, cukier, laskę wanilii. Następnie dodaj namoczoną i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość wymieszaj. Krem przelej do miseczki, zakryj folią i wstaw do lodówki.

Przygotuj krem pomarańczowy. Ugotuj mleko, cukier, żółtka, bardzo drobno starte skórki pomarańczy. W momencie pojawienia się pary w trakcie gotowania, zostają jeszcze 2-5 minuty gotowania. Pomarańczowy krem (ma rzadką konsystencję) przełóż do miski, zafoliuj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po schłodzeniu dolej do niego likier pomarańczowy.

Schłodzony krem śmietanowy ubij w mikserze na puszystą masę. Dolewaj etapami schłodzony krem pomarańczowy. Cały czas ubijaj. Krem do tortu gotowy.

Złóż tort. Na dużym talerzu na papierze pergaminowym ułóż ring. Na dnie ułóż upieczone biszkopciki. Nasącz je ponczem złożonym z rumu i syropu cukrowego. Na biszkopty nałóż warstwę kremu i rozprowadź po całym krążku.
Czynność powtórz. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów i kremu. W sumie powinny być 3 warstwy biszkoptowe i 3 warstwy kremu.
Wierzch tortu posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Całość wyrównaj i przełóż na 5-10 minut do schłodzenia. Tort wyjmij z ringu, boki wykończ za pomocą grzebyka i płatków migdałowych. Górę tortu udekoruj cząstkami z pomarańczy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA