Faworki
Oceń przepis:
106 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (330 g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka rumu
  • spora szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 110 ml gęstej śmietany
  • olej do smażenia ok. ½ l

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy sól i cukier puder.
Żółtka mieszamy ze śmietaną, dodajemy rum.
Śmietanę z żółtkami i rumem dodajemy do mąki z solą i cukrem pudrem. Wyrabiamy ciasto w robocie, następnie wyjmujemy i ugniatamy chwilę na stolnicy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.

Po tym czasie zbijamy ciasto, składamy i rozwałkowujemy, robimy tak kilkanaście razy. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut.

Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy paski i zawijamy kształt faworka. Smażymy faworki na dobrze rozgrzanym oleju, odsączamy z tłuszczu, i posypujemy cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA