Tort jogurtowy z mandarynkami

Tort jogurtowy z mandarynkami
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • Biszkopt jogurtowy:
  • 40 g żółtka
  • 20 g cukru pudru
  • 60 g białka
  • 15 g miodu
  • 30 g musli
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 30 g jogurtu
  • 30 g cukru
Mus jogurtowy:
  • 260 g jogurtu
  • 220 g białej czekolady
  • 80 g masła kakaowego
  • 10 g żelatyny / 50g zimnej wody
  • 300 g śmietany kremówki 34%
Galaretka mandarynkowa:
  • 200 g soku mandarynkowego
  • 5 g żelatyny
  • cząstki pomarańczy lub mandarynek
Spód pod tort:
  • 100 g białej czekolady
  • 20 g masła kakaowego
  • 30 g ryżu preparowanego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania biszkoptu jogurtowego. Musli wymieszaj z jogurtem i miodem. Żółtka ubij z cukrem pudrem, białka ubij z cukrem.
Do żółtek dodaj etapami musli z jogurtem. Na koniec dodaj pianę z białek i sypkie składniki. Wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w temperaturze 190 stopni C.

Przygotuj galaretkę mandarynkową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Następnie podgrzej sok i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę. Galaretkę przełóż do tortownicy o średnicy 22 c, wyłożonej papierem, i przełóż do lodówki, żeby stężała.

Przygotuj mus jogurtowy. Śmietanę kremówkę ubij w mikserze na 3/4 objętości.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady uprzednio namoczoną żelatynę i podgrzany do 40 stopni jogurt grecki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubitą bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Przygotuj spód do tortu. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady preparowany ryż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do tortownicy 22 cm i wstaw do lodówki, żeby masa stężała.

Złóż tort. W tortownicy na spód wylej porcję masy jogurtowej. Ułóż cząstki mandarynek lub pomarańczy. Następnie nałóż galaretkę i ponownie porcję masy jogurtowej. Na końcu ułóż biszkopt.
Tort przełóż do zamrażalki, żeby stężał. Gotowy tort ułóż na spodzie z ryżu preparowanego i udekoruj go pomarańczowym cukierniczym zamszem w sprayu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA