Ciasto na oliwie z winogronami

Ciasto na oliwie z winogronami
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 175 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • skórka z pomarańczy
  • 125 g mąki tortowej
  • 5 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 250 g czerwonych winogron bezpestkowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować otwieraną formę o śr. 23 cm oliwą i wyłożyć dno papierem.
Utrzeć żółtka z cukrem, aż staną się gęste, jasne i jedwabiste. Zmieszać oliwę z sokiem cytrynową i skórką z cytryny i pomarańczy. Dodać mąkę i wymieszać. Ubić białka z solą, a pianę delikatnie wymieszać z ciastem. Wmieszać połowę winogron. Wlać masę do formy i piec przez ok. 20 min. Wrzucić resztę winogron na wierzch i piec przez kolejnych 25 min lub do chwili, kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta będzie wychodzić czysta. Ostudzić na kratce i otworzyć formę. Posmarować obficie wierzch oliwą i posypać grubym cukrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA