Ratatouille

Ratatouille
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1-2 cukinie (w zależności od wielkości)
  • 2 zielone papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w całości, bez soku
  • natka pietruszki
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażan i cukinię kroimy albo w plastry wzdłuż albo na plasterki w poprzek. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie chcemy podać ratatouille. Ja kroję w plasterki o grubości 8-9 mm. Na rozgrzanej oliwie smażymy plastry bakłażana, następnie cukinię i odkładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy paprykę pokrojoną w paski i cebulę pokrojoną w półplasterki. Jak zmiękną, dodajemy pomidory, odsączone z soku i pokrojone na plasterki.

Zmniejszamy gaz, doprawiamy warzywa solą, pieprzem, odrobiną cukru lub miodu i opcjonalnie cynamonem. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa ok. 5 minut. Następnie odkrywamy, zwiększamy nieco gaz i odparowujemy nadmiar płynu. Dodajemy natkę pietruszki i ściągamy z ognia.

Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowujemy część sosu z pomidorów, układamy na nim plastry cukinii i bakłażana na przemian i polewamy pozostałym sosem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 10 minut, następnie dopiekamy bez nakrycia kolejne 5-10 minut. Warzywa nie powinny się rozpaść, a zachować kształt. Serwujemy na gorąco lub zimno, jako danie solo lub dodatek do mięs lub ryb.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA