Corque madame

Corque madame
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki masła
  • 4 cienkie plastry sera gruyere + kawałek do starcia
  • 4 cienkie plastry szynki wiejskiej
  • 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
Beszamel:
  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • 50 ml mleka (o temperaturze pokojowej)
  • sól
  • pieprz
Dodatki:
  • miks młodych liści sałat
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zrób beszamel - w rondelku podgrzej masło i poczekaj, aż zacznie się pienić. Wsyp mąkę i za pomocą trzepaczki wymieszaj z masłem. Gotuj na wolnym ogniu kilka sekund, aż uzyskasz gładką masę. Wlej mleko i wymieszaj energicznie trzepaczką, by uniknąć grudek. Gotuj chwilę na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstaw z ognia i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dwie kromki chleba posmaruj masłem, pozostałe dwie posmaruj musztardą. Na kromkach posmarowanych masłem ułóż warstwowo dwa plastry sera i dwa plastry szynki. Przełóż pozostałe dwie kromki, musztardą do dołu. U góry posmaruj cienką warstwą beszamelu. Zetrzyj trochę sera gruyere nad beszamelem.

Przełóż tosty na blachę i wsadź do piekarnika. Piecz pod grillem kilka minut, ażbeszamel się zarumieni. W międzyczasie usmaż dwa jajka sadzone.

Wymieszaj liście sałat z oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyciągnij z piekarnika croque madame, na górze ułóż po jednym jajku sadzonym i serwuj od razu z sałatą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA