Tort bananowy z wiśniami

Tort bananowy z wiśniami
Oceń przepis:
80 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 170 g białek
  • 170 g żółtek
  • 160 g cukru
  • 50 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 ml soku z limonki
Mus bananowy:
  • 3 banany
  • 20 g palonego masła
  • 60 g śmietany kremówki
  • 15 g żelatyny
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • sok z cytryny
Krem mascarpone:
Dodatkowo:
  • 200 g konfitury wiśniowej
  • biała masa cukrowa do wykończenia
  • kolorowe beziki, cukrowy róg jednorożca

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić z 80 g cukru. Żółtka utrzeć na puszystą masę z pozostałymi 80 g cukru i wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Mąkę przesiać ze skrobią. Ubite żółtka połączyć z pianą z białek, stopniowo wmieszać sypkie składniki. Przelać do dwóch tortownic wyłożonych papierem i piec 25-30 min. w 170º C.

Mus bananowy:C
Cukier skarmelizować na patelni, zalać podgrzaną kremówką, dodać masło. Banany pokroić w plastry i wymieszać z sosem karmelowym. Dodać palone masło i wymieszać.

Krem mascarpone:
Serek mascarpone ubić ze śmietaną i cukrem pudrem na gładki krem.

Wykończenie:
Przestudzone biszkopty przekroić na 3 blaty każdy. Pierwszy blat przykryć kremem mascarpone, warstwą konfitury wiśniowej, ułożyć kolejny blat, przykryć kremem, musem bananowym i powtarzać czynności, aż do wykorzystania wszystkich składników. Tort wykończyć masą cukrową, udekorować kolorowymi bezikami i cukrowym rogiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA