Tort makowy

Tort makowy
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • białko z 2 jaj
  • 60 g cukru
  • 15 g mączki z orzechów laskowych
  • 50 g mąki pszennej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 60 g maku
Poncz:
  • 70 g śliwki sechlońskiej
  • 30 ml śliwowicy
Krem z białej czekolady:
  • 320 g białej czekolady
  • 110 ml gorącej śmietany kremówki
  • 100 g likieru jajecznego
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml wody
  • 500 ml podbitej śmietany kremówki
Polewa czekoladowa do oblania tortu:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt. W misce wymieszaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak i mączkę z orzechów laskowych. Następnie składniki przesiej przez sito.
Białka ubij z 60 g cukru. Żółtka podbij z 30 g cukru i dodaj je do ubitych białek. Delikatnie wymieszaj.
Następnie do masy wsyp wszystkie sypkie składniki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż na wyłożoną papierem blachę o wymiarach ok. 38 x 26 cm. Ciasto rozsmaruj na grubość około 1,5 cm. Biszkopt piecz w temp. 180 stopni przez około 10 minut.

Następnie przygotuj poncz. Śliwki pozbaw pestek i zalej je alkoholem. Odstaw.
Przygotuj krem z białej czekolady. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody. Czekoladę zalej gorącą śmietaną (110 ml), dolej rozpuszczoną żelatynę i składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie dolej likier i porcjami dodawaj podbitą śmietanę kremówkę. Delikatnie wszystkie składniki wymieszaj.

Do owalnej formy silikonowej na spód wlej odrobinę kremu z białej czekolady. Następnie ułóż nasączony biszkopt. Na nim ułóż śliwki nasączone śliwowicą. Wszystko ponownie zalej kremem z białej czekolady. Na sam koniec ułóż ostatnią warstwę nasączonego biszkoptu.
Tort przełóż do zamrażalki na 3-4 godziny.

Przygotuj polewę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj olej. Cały czas mieszaj do momentu uzyskania jednolitej emulsji.

Zamrożony tort przełóż na kratkę i oblej go białą polewą czekoladową. Wierzch tortu obsyp makiem. Tort udekoruj owocami według uznania. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA