Tort Red Velvet

Tort Red Velvet
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

  • Biszkopt Red Velvet:
  • 60 g soku z buraka
  • 300 g oleju
  • 210 g cukru
  • 320 g mąki pszennej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 120 g jajka ( ok. 3 jajka )
  • sól
  • 200 g maślanki
  • 3 ml ekstraktu z wanilii
Krem jogurtowy:
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Biszkopt:
Olej wymieszaj z sokiem z buraka, jajkami, maślanką i ekstraktem waniliowym. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę przesiej, wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Suche składniki wymieszaj z mokrymi. Masę podziel na dwie równe części, przelej do dwóch tortownic i piecz 50 min. w 170º C.

Krem:
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Jogurt podgrzej i dodaj do rozpuszczonej czekolady.

Żelatynę namocz w 30 ml zimnej wody i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do masy czekoladowo – jogurtowej. Śmietanę ubij i wmieszaj do masy. Schłodź krem w lodówce.

Ostudzone biszkopty przetnij na 3 blaty każdy (w sumie powinnaś mieć 6 blatów ciasta). Przełóż naprzemiennie konfiturą i kremem. Wierzch tortu oblej rozpuszczoną czekoladą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA