Łosoś z jogurtem buraczkowym

Łosoś z jogurtem buraczkowym
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • filet z łososia o wadze 400 g
  • 1 łyżka grubej soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 burak
  • 5 dymek (z młodą cebulką)
  • kilka łodyżek świeżego arcydzięgla
  • 100 ml octu winnego
  • 100 ml cukru
  • 100 ml wody
  • 4 kromki białego chleba
  • 1 łyżka masła
  • do przybrania: koperek i kwiaty rzeżuchy łąkowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać sól z cukrem i natrzeć łososia starannie z obu stron. Zostawić w warstwie soli z cukrem na 30 minut w temperaturze pokojowej. Przed podaniem zdjąć sól z cukrem, obsmażyć filet z obu stron na bardzo gorącej suchej patelni, uważając, by nie nie ściął się w środku.
Burak zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć do miseczki sok. Wymieszać na gładko z jogurtem.
W misce połączyć ocet z cukrem i wodą. Włożyć pokrojone cebulki. Odstawić na 20 minut.
Kromki chleba usmażyć na złoto na maśle.
Podawać plastry łososia na grzankach, z jogurtem buraczkowym i piklami z dymki, udekorować koperkiem i kwiatami rzeżuchy łąkowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA