Ryba grillowana w liściach bananowca i musztardowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Wietnam (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 1 kg ryby (może być okoń morski, pstrąg łososiowy, dorada, sandacz)
- mix przypraw: sól, sezam, chili w płatkach
- liście musztardowca
- liście bananowca
Sos:
- 5 łyżek sosu sojowego
- posiekana papryczka chili
- świeża kolendra
- starty ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
Ryż z dodatkami:
- 2 szklanki ryżu
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula szalotka drobno posiekaną
- 2 cm imbiru pokrojonego w cieniutkie plasterki
- 1 kłącze trawy cytrynowej, drobno posiekane
- dolna część szczypiorku (posiekana) lub dymka.
- świeża kolendra
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę natnij z obu stron co kilka centymetrów i natrzyj przyprawami. Następnie owiń ją najpierw liśćmi musztardowca, a później bananowca, i piecz na grillu ok. 35 min w umiarkowanej temperaturze.
Przygotuj ryż z dodatkami. W rondlu rozgrzej olej i usmaż cebulkę oraz pozostałe składniki, oprócz ryżu. Gdy się lekko przyrumienią, dodaj ryż. Mieszaj chwilę, po czym zalej wodą w proporcji 2,5:1 (np. 2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Posól i gotuj, aż ryż będzie miękki. Serwuj rybę z ryżem i sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W