Sajgonki z sumem

Sajgonki z sumem
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 500 g filetów z suma afrykańskiego
  • 100 g krewetek
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 100 g cienkiego makaronu sojowego vermicelli
  • 2 białe cebule
  • 2 małe marchewki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • świeżo mielony biały pieprz
  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • olej rzepakowy lub frytura do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować wszystkie składniki. Cebule i marchewkę posiekać w bardzo drobną kostkę. 

Makaron zalać gorącą przegotowaną wodą i odstawić na 3-4 minuty, odcedzić, zahartować zimną wodą i zostawić, by odciekł.

Gdy makaron już jest możliwie najbardziej suchy, przełożyć go do sporej miski i pociąć na mniejsze kawałki nożyczkami. Pokrojoną cebulę i marchewkę dodać do makaronu.

Suma oraz krewetki pokroić. Dodać kiełki fasoli, przyprawy: sól, świeżo mielony biały pieprz, sos rybny oraz jajko. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie, by utworzyło jednolitą masę. Farsz odstawić na bok.

Dużą miskę z dużą ilością ciepłej przegotowanej wody ustawić na blacie, a obok rozwinąć czystą ścierkę kuchenną. Papier ryżowy zanurzyć w wodzie, następnie ułożyć na ścierce.

Na każdy papier nałożyć po łyżce farszu i formować w cylinder. Ważne jest by dociskać farsz tak, by pozbyć się kieszonek powietrza, które mogą powodować „wybuchy” podczas smażenia w głębokim tłuszczu.

Zrolowane sajgonki układać na papierze do pieczenia i wstawić na kwadrans do lodówki, aż ochłodzą się i wysuszą.

W tym czasie przyszykować sos do maczania w nim sajgonek. 3 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka cukru, 1 duży ząbek czosnku i jedna mała papryczka chili. Mieszać wszystko, aż się cukier rozpuści.

Olej rozgrzać w woku do 160-170 stopni C. Sajgonki smażyć, aż będą rumiane. Podawać z sosem i liśćmi sałaty.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA