Sałatka z pieczonego kurczaka

Sałatka z pieczonego kurczaka
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

Sałatka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurczaka natrzeć posiekanymi ziołami, czosnkiem, octem winnym i olejem. Obłożyć plasterkami boczku i zawinąć w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową, by powstała szczelnie zamknięta paczuszka. Piec przez 2 godziny w piecu ziemnym hangi lub w piekarniku, rozgrzanym do 150 ºC. Odwinąć z folii i papieru, zlać soki do rondelka. Na patelni podsmażyć boczek, by był chrupiący. Soki z pieczenia zredukować w rondelku, dodając sok z cytryny i łyżkę masła, posolić do smaku.
Obrać mięso z kurczaka, wymieszać ze składnikami sałatki. Polać sosem z soków z pieczenia, udekorować jadalnymi kwiatami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA