Sałata lodowa z rukolą, boczkiem i prażoną dynią

Sałata lodowa z rukolą, boczkiem i prażoną dynią
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Składniki sosu

  • 3 łyżki oliwy pieprzowej lub chili z czosnkiem
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Pokrojony w kostkę lub paseczki boczek usmaż na oliwie. Kiedy się zezłoci dodaj pestki dyni. Smaż jeszcze przez chwilę mieszając, żeby pestki podsmażyły się równomiernie. Obierz i drobno posiekaj szalotki. Wymyj i osusz rukolę. Pokrój sałatę lodową. Na półmisku rozłóż sałaty, posyp szalotką.
Wlej do słoiczka składniki sosu. Wymieszaj. Polej sosem sałatę. Na koniec obsyp boczkiem i pestkami dyni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA