Melon z prosciutto

Melon z prosciutto
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 dojrzały melon (około 1 kg)
  • 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • ½ łyżeczki grubej soli (najlepiej fleur de sel)
  • ¾ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 90-120 g szynki parmeńskiej
  • prosciutto
  • pokrojonej na plasterki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ostrym nożem obrać melona ze skórki, usuwając skórkę i leżącą tuż pod nią zieloną warstwę. Wykroić plaster, aby dotrzeć do pestek. Usunąć je. Melon pokroić w dużą kostkę (o boku około 3 cm). (Powinno się uzyskać około 4 szklanek melona w kostkach). Przed podaniem, rozłożyć kostki melona na 4 talerze. Skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Odpowiednio, równomiernie doprawić solą i pieprzem poszczególne porcje. Na melonie ułożyć plastry szynki i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA