Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem

Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem zobacz Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem 2018-06-19 12:26:31
Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Piecz je w rękawie w 200 stopniach przez 20 minut. Upieczone udka posiekaj na mniejsze kawałki.
Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki pokrój w cienkie wstążki. Sałatę lodową i grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni upraż orzeszki ziemne. Na końcu posyp je cukrem.
Gotowe uprażone orzeszki rozgnieć w mozdzierzu i przełóż do miski. Na oleju przesmaż grzyby shitake.
Przygotuj sos do sałatki. Do miski wlej gorącą wodę. Dodaj posiekaną papryczkę chili, cukier, ocet winny i sos rybny. Na koniec dodaj plasterki czosnku.
Na talerzu ułóż ugotowany makaron sojowy, sałatę lodową, grzyby, seler naciowy, wstążki marchewki, kolendre i kurczaka. Wszystkie składniki polej sosem i posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną papryczką chili. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać CANAL+ KUCHNIA i ponad 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE