Mini szaszłyki z mięsem i tofu

Mini szaszłyki z mięsem i tofu
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Wietnam (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 150 g polędwiczek wieprzowych
  • 150 g polędwicy wołowej
  • kostka tofu, najlepiej mocno odciśniętego
  • opakowanie grzybków enoki
  • liście musztardowca
Marynata:
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 5 łyżek soku z limonki
  • sól
  • trawa cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
sos I
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chili słodkiego
  • 2 łyżki soku z limonki
sos II
  • 5 łyżek soku z limonki
  • szczypta płatków soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • posiekaną papryczka chili w zależności od upodobań

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oba rodzaje mięsa pokrój w cieniutkie plasterki i lekko rozklep. Mięso wrzuć do marynaty i odstaw na 2-3 godziny.

Po tym czasie oddziel wieprzowinę od wołowiny. Na każdy plasterek wołowiny ułóż mały pęczek grzybów i zwiń roladkę. Plasterki wieprzowiny zawiń w liście musztardowca

Tofu pokrój w dużą kostkę i każda również zawiń w liście musztardowca. Mięsa i tofu nabij na patyczki do szaszłyków (każdy rodzaj oddzielnie). Grilluj przez kilka minut.

Przygotuj oba sosy, dokładnie mieszając składniki. Podawaj szaszłyki z sosami. Smacznego!

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA