Faszerowana kałamarnica z grilla z sosem pomidorowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- tuszka kałamarnicy
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Tuszkę kałamarnicy ponacinać z obu stron na krzyż, na głębokość kilku milimetrów. Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, połowę przełożyć do miski, połowę zostawić na patelni do sosu. Na odrobinie oliwy przez parę minut dusić porwane na kawałki liście szpinaku. Przełożyć do miski z cebulą. Dodać ugotowany ryż, wymieszać. Wcisnąć trochę soku z cytryny, dodać posiekaną miętę, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Szpinakowym farszem nadziać kałamarnicę, wpychając go palcami do końca tuszki. Brzegi kałamarnicy spiąć wykałaczką, namoczoną uprzednio na 15 minut w zimnej wodzie. Nadzianą tuszkę posypać pieprzem i posmarować oliwą, ułożyć na ruszcie i piec 5-6 minut, obracając, aby się równo przypiekła.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W