Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
 - Jak Piotr przykazał (odc.6)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Owoce morza
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia francuska
 
Składniki:
- 1 średnia cebula
 - 12 małży
 - 1 ząbek czosnku
 - sól
 - pieprz czarny i biały
 - natka pietruszki
 - 50 ml białego wina lub szampana
 - śmietana 36%
 - oliwa
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Dodać małże. Smażyć mięsem do patelni. Usmażyć cebulę na złoty kolor i dodać białe wino (może być musujące, dla zamożniejszych rekomenduję szampana). Odparowywać do 5 minut. Następnie dodać śmietanę, świeżo wyciśnięty czosnek, sól, pieprz czarny i biały. Odparowywać aż powstanie sos. Zdjąć z gazu i posypać świeżą pietruszką. Podawać z kawałkiem cytryny i chlebem łatwo wchłaniającym sos.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W